piatok 7. decembra 2007

Uctovnicke poviedky III.


Kedysi v skole sa pisavalo na tabulu: "Dnes je sviatok Mikulasa, neuci sa, neskusa sa", pomyslela si Kasia. Len skoda, ze to neplati aj v praci...Kasia bola opat raz v zhone. Predosly vecer stravila prijemnym rozhovorom so sympatickym Spanielom na kave v jednej milej kavarnicke na Kazimierzu. Vecer sa trochu pretiahol a rano nebolo mozne len tak zanechat vyhriatu postel. Kasia vbehla do svojej kancelarie, aby si vzapati uvedomila, ze ma stretnutie. Elegantne sa otocila na opatku svojich vysokych ciernych ciziem a utekala o poschodie nizsie.

Medzitym uz ostatni veselo "mikulasovali". Odhalenym Mikulasom sa stala Aska, ktora sa rano poponahlala do prace a vsetkym na stolik polozila cokoladoveho Mikolajka. "Kto to tak mohol byt?", pytala sa zvedavo Ola. "Asi je to firemny darcek", odpovedala jej Karolina. "Co si myslis ty Aska?". "No, ja som ho rano stretla", vyhrklo z nej nesmelo, pricom sa jej zacervenali licka. Vsetky tvare usmevom podakovali. V tej magickej chvili prichadza do prace Nikola. Zavesi si svoj cierny kabat a z kuchynky si berie bielu misku. Z tasky, kde ma svoje veci na futbal vytahuje dve balicky vyberovych keksikov. Prechadza sa a vsetkych nuka: "Vdaka", odpovie mu Aska, aby jej vzapati doslo. "Ved on ma dnes meniny". Spolu s Karolinou sleduju jeho kroky po vedlajsej miestnosti, aby mu pri tlaciarnach popriali vsetko najlepsie.

Kasia sa vracia zo schodzky a zacudovane sa pyta: "Heeeej, preco maju vsetci Mikulasov, ja nic a Nikola dvoch a k tomu este kopu sladkosti?". Talian sa len potmehucky usmieva a tesi sa, ze opat mozu Kasiu trochu ponatahovat. "Preco si opat taka nervozna?". "Kazdy ma to, co si zasluzi". Kasia peni a ostatnym sa od smiechu tazko koncentruje na pracu. Nikolu tato hra zjavne bavi a provokativne si zaklada dvoch cokoladovych Mikolajkov do vnutorneho vrecka svojho znackoveho saka. Hra tychto dvoch nema konca.

Konecne prichadza vytuzeny cas obeda. Ola vyzyva vsetkych na pochod do jedalne. Ada a aj Nikola jej vyzvu prijimaju, ale Przemkov cas este nenastal. "Pojdem neskor, odkazuje" a zamyslene hladi na zlozite vyuctovanie. Mozno sa prida neskor ku skupinke B, ktora chodi vzdy o nieco neskor. Cas jedenia sa v kancelarii akosi rozlozil na dve casti. Najprv chodi Olina skupina a neskor skupina Pauliny. Przemek tu tvori akysi nezavisly prvok, ktory je akousi obojzivelnou prelinaciou podskupinou. O pol jednej sa Paulina a spol. zbera na obed. Jej veduca spolu s Viliou a Justynou uz nervozne stepuju pri vychode. "Kde je Basia s Dominikou"?, pyta sa Justyna. "Ved sme predsa boli dohodnute, tak kde sli", dodava Paulina. Ich zenska jednota im vsak nedovoli vychutnat si obed bez casti svojej svorky. Po 5 minutach sa stratene ovecky vyrutia spoza rohu a rychlym krokom smeruju ku zvysku. Mierne previnilo sa ospravedlnuju: "Sorry, boli sme na wecku"...

Nikola s Kasiou sa podpichuju aj na obede. Vlastne tu si to uzivaju uplne najviac. "Preco stale sedis oproti mne, Kasia?". "Ja... to ty si stale sadas oproti mne". Ola ich vztah nenazve inac, ako laskou. "Si uplne odporna, ked jes" Vsetko co si das na tanier, sa vala po zemi alebo po tebe". Ani jeden z nich obed nikdy nedoje. Vzdy zostanu pri polozjedenych tanieroch a ustach skor plnych dotazov na toho druheho ako jedla. Po obede travi nasa dvojica cas tym, ze sa dobera, ktoreho meno je odpornejsie. Po dlhych debatach to vyznieva uplne veselo. Volat sa Katarina Vrana alebo Mikulas Skvrna nie je dvakrat lakave.

Poobede boli vsetkych hlava. Tym viac, ze sa stmieva skor. Vsetci maju cervene tvare, oci podliate krvou a navonok sustredene pohlady. Kasia dava najavo svoje negativne pocity, naco ju Nikola upozornuje cuknutim a slovickom "Wronka". Aska sa vracia po dlhej debate so sefom a na jej tvari vidiet tiez unavu. Hodiny sa blizia ku piatej a kancelaria sa pomaly vyprazdnuje. Przemek sa este trapi a radi Katke ako spravne postupovat pri slovenskych vydajoch. "Zajtra mi dovysvetlujes, idem uz domov", zastavi jeho snahu o predanie vedomosti. O pol siestej je v kancelarii uz len Aska. Pozera sa striedavo na monitor a na prazdnu miestnost pred sebou. Dokoncuje pracu a hasi svetlo za sebou...

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Alesko, kebyze nepracujem hned vo vedlajsom "openspace", neverila by som, ze to co pises, je vsetko pravda a ze takato divna hromadka ludi sa moze stretnut na jednom mieste :) A co sa tyka vasich spolubyvajucich a majitelky/prenajimatelky (ktorych som uz tiez mala moznost stretnut) - uprimne obdivujem vasu trpezlivost.
A.