utorok 4. decembra 2007

Uctovnicke poviedky II.


"Tak a je to...Az ma z toho zapastie zabolelo", pomyslela si Paulina ked dopeciatkovala posledny prijaty doklad. Teraz uz len rozdat postu vsetkym dookola a moze sa vratit na svoje miesto a dat si do usi svoje biele sluchatka. Hudbu Paulina miluje...Je predsa spojena s tancom, ktory dal v zivote Pauline uz tolko vela. Prave na neho mysli, ked vyuctuvava kopy vydajov svajciarskych pracovnikov: "Ti Svajciari su hadam vsetci zamestnani ako vydavkotvorci", preblyskne jej myslou.

Dnes je predsa len v praci trosku veselsie. Basia ma meniny a priniesla kopec sladkosti. Vsetci sa predieraju sami ci v dvojiciach k Basinemu stolu zlozit gratulacie. Gratuluje sa v polstine i anglictine. Ako posledny su na rade Nikola s Kasiou. Kasia objime oslavenkynu a Nikola pridava bozteky na licka. Rano je skutocne vesele a sladke. Podlaha je pocukrena a posiata odrobinkami od skveleho rohlicka s levkarovou plnkou.

Ada preziva tieto dni o nieco intenzivnejsie. Predsa len je na to dovod. Po vyse roku meni zamestnanie. Prijima nove vyzvy a odchadza inam. V jej hlave sa deju rozne veci a nadeja sa, ze ludi ktorych si natolko oblubila bude stretavat. Jej navonok pokojny vyraz skryva vnutorny, rozvijajuci sa nepokoj. Je prilis zodpovedna nato, aby to tu mohla nechat bez toho, aby zo seba vydala maximum. Chce posunut vedomosti dalej. Ada sa zdviha z pohodlnej modrej stolicky a odchadza do archivu. Prechadzajuc okolo sa usmeje na Olu.

Ola je dnes stastna. V januari odchadza na dva tyzdne do Finska. Je celkom rada, ze zmeni ovzdusie a mozno tiez stretne muza svojho zivota. Fini su predsta velmi obstojni muzi. Na muzov nema Ola stastie. Ma uz skoro tridsat, ale toho praveho este nestretla. Europu uz prebrazdila hore dole, no stale ostalo len pri platonickych a nenaplnenych vztahoch. Ola casto mysli na krasu a zmyselnost: "Ola mozes?", oslovi ju Nikola taliansky a prebudi zo sladkeho rozjimania.

Przemek sa dnes nijako skvelo neobliekol. Rifle mu siahaju akosi vysoko nad pas a vo veste a koseli vyzera skor ako student sedemdesiatych rokov...A on taky mozno aj je. Este stale cerpa energiu z vikendoveho pobytu v Beskydach, kde spolu s kamaratmi stretli skupinu studentov geodezie. Nahriate hriane vinko ho tam nakoplo dokonca k tancu s mladymi studentkami. Pri pomysleni na ten cas sa mu uctuje s blazenym pocitom. Len keby sa tak nemusel trapit s madarskymi vydajmi, ktorym vobec nerozumie...Ale tie studentky.

Pri vstupe do kancelarie sa chichoce Aska s Karolinou. Posobia ako dievcata zo strednej a pritom tu nad vsetkym dohliadaju. Lahky usmev im nemizne z tvari v ziadnej chvili. Karolina sa smeje tak vyrazne, ze vsetci maju pocit, ze sa zadusi. Aska sa radsej vzdiali do vedlajsej miestnosti. Pocut pipnutie chipovej karty a prichadza pan "postar". Pocastuje sa kolacikom a zlozi poklonu pekne oblecenej Ole. Stol je opat plny zltych obalok...






Žiadne komentáre: