utorok 11. decembra 2007

Plynova piecka


...je hlavnou temou nasich rozhovorov, snov a temnych predstav...Plynova piecka v nasej kupelni. "S certi nejsou zerty". Situacia sa vcera nahle vyhrotila. Okolo desiatej hodiny vecer sme sa po "mierne nestandardnom" vybuchu pri jej zapalovani rozhodli vziat nase osudy do vlastnych ruk. Veronika zobrala iniciativne do ruky sluchadlo a zazvonila na 24 hodinovu "gazovku". Nasa pani majitelka tak ostala navonok vysachovana so svojimi prazdnymi slubmi, ze to da do poriadku.
O pol hodinu k nam prisli dvaja pani... staby "plynovy inspektoriat". Vsetci na poschodi sme stali nastupeny, cakajuc na ich prve komentare a sokujuce spravy. "Nie je to spravne nastavene", ozvala sa hlava tych dvoch. "Budeme musiet vypojit plyn v celom dome". "Kde je majitelka?". Pani Maria zisla po schodoch a mierne zaskocena z neskorej navstevy si vypocula uvodne konstatovania. Zacala sa generalna kontrola vsetkych "plynocinnych" zariadeni. U nas vsetko dopadlo zle. Ani kupelna, ani kuchynka neobstali. Zijeme v rizikovom prostredi.
Nasledne sa cely inspektoriat premiestnil o poschodie vyssie k pani Marii. Arek mal jedno ucho vo dverach a vsetkemu nacuval svojim citlivym hudobnym sluchom. "Vyzera to, ze odpoja len nas", informoval nas sokujucou informaciou. Veronika sa zacala citit previnilo, ze zavolala. Po pol hodinke sme opat vsetci boli na chodbe, cakajuc na verdikt. Pani Maria by mohla byt najlepsia obchodnicka na svete...plyn sa nevypina...ma 2 tyzdne na napravu. Neuveritelne...2 tyzdne sa asi neumyvame. Pani plynari odchadzaju a pani Maria sa vracia na slovicko.
Uz z postele pocuvame jej diskusiu s Veronikou. Uz dlho som nepocul niekoho tak krasne argumentovat. Veronika to mysli uplne vazne a vsetci ju chapu. Odhaluje celu svoju dusu a ukazuje strach...Varuje, prehovara jasnou recou. Klobuk dole... To by ste, ale museli poznat pani Mariu. Ta si melie dokola svoje. Uz davno som k nej stratil respekt. Dvere opusta so slovami: "Ved tu uz tolko rokov zijeme"...
Agnieszka retrospektivne pridava riadnu davku cierneho humoru. Ma cierne vlasy, oblecene cierne saty a presvedcivo gestikuluje. U Veroniky to vyvolava usmev a nasledne zamyslenie. Vsetci zacinaju uvazovat o odchode...Nebojte sa...do ineho byvania.

1 komentár:

zdenka povedal(a)...

No mate tam pekne veselo, len co je pravda..hihi..tak dufam, ze aspon elektrina vam pojde, nech mozete nahrievat vodu vo varnej kanvici...:)