štvrtok 13. decembra 2007

Uctovnicke poviedky IV.


Vonku je krasny slnecny decembrovy den. Zima sa este nerozhodla definitivne usadit, a tak jesen ziskava prevahu nad okolitym svetom. Z okien velkej firmy vidno jedno velke sidlisko, ktore vsak v tychto chvilach vobec nevyzera zle. Nad sidliskom a aj nad firmou kruzia havrany. Tvoria formacie a pripravuju sa na kazdodennu migraciu o par kilometrov dalej k jazeru. Przemek nema v tychto chvilach cas, aby si co i len prinajmensom uvedomil okolity svet. Je plne koncentrovany a zahlteny vo farebnom svete svojho monitoru. Rovnako farebnom ako je dnes pohlad z okna. V jeho vnutri to vrie. Prave dnes musi robit cinnost, ktoru zo vsetkeho najviac neznasa. Hodiny sedi, vymazava a pridava informacie... "Przemek" vola nanho Erzebet.

Erzebet prisla z Madarska. Kazdy sa o nej uz dlhsi cas rozpraval. Svoj prichod z neznamych pricin trochu oddialila, ale uz je tu. Pilne zarezava vo svojom elegantnom kostyme nad novymi vecami. Przemek jej vysvetluje vsetko s nostalgickym pokojom. Tazko povedat, ci mu vsetko rozumie. "On na to niekedy ide moc zosiroka", pomysli si Katka sediaca pri vedlajsom stole. Padaju vsak zdvorilostne usmevy...citit ochotu Przemka a vdaku Madarky.

Ola ma dnes spevavu naladu. Kasia netrebalo dvakrat hovorit, a tak vytvaraju spolu mierne falosny duet. Zjavne ich to vsak tesi. "A tuto poznas?", pyta sa Kasia a uz veselo noti..."Wronka", upozorni ju Nikola. Toto slovo pocut s pravidelnostou cely den. Nikolovi neubralo z chuti utahovat si ani narazenie kostky po vcerajsom futbalovom zapase. Rontgen vyvratil zlomeninu. Kasia casami nevie co skor zrobit. V jednom momente berie do ruky sluchadlo a vola na bazen. "Dobry den,chcela som sa opytat, ci mate na Vasom bazene bakterie?" Cela miestnost z jej otazky vybuchuje smiechom.

V skutocnosti je to vsak smiech cez slzy. Koniec roka neznamena pre skupinu uctovnikov nic dobreho. Aska sa prechadza od stola k stolu a pyta sa ako su na tom ludia. "Ada, kolko vydajov Vam ostalo?". "Vyzera to na sobotu", odpoveda Ada a na jej tvari badat unavu. Przemek vedla prekruti ocami, Kasia sa odvolava na prava zamestnancov a Ola odmieta prist. Najlepsie je na tom Nikola, ktory nicomu nerozumie. Dnes ma vcelku veget, a tak zdviha sluchadlo a vola kamosom do Talianska. Kasiu to pri jej problemoch a pracovnom vytazeni vytaca. Zbiera si veci a ide na nebakterialny bazen...Vonku je uz tma, ale vsetci este uctuju. Ktovie dokedy?


Žiadne komentáre: