nedeľa 2. decembra 2007

Uctovnicke poviedky I.


Kasia vystupila z elektricky a rychlym krokom zbehla do podchodu. Jeho tmave mury uz ani nevnimala. Bola to len chvila a uz si ani neuvedomovala jeho zapach. O par sekund uz bola znova na dennom svetle. Davala si pozor aby sa neposmykla. V kabelke cestou hladala svoju cipovu kartu, predbehujuc chodcov. Kasia pracovala na stvrtom poschodi obrovskej firmy. Uz si ani sama nepamata ako sa tam vlastne dostala. V jeden pochmurny den pred pol rokom jej zazvonil telefon a pozvali ju na interview. Ponukli jej pracu spojenu s portugalskym jazykom, co bol tak silny element majuci miesto v jej srdci, ze si ani neuvedomila, ze bude robit uctovnicku.


Na Kasinom stole bol neporiadok. Vsade rozhadzane vyuctovania. Kasia bola nervozna. Az prilis si uvedomovala, ze ju to nenaplna. Ani v kutiku svojej osobnosti sa necitila ako uctovnicka. Zdviha telefon a vola priatelovi do Portugalska. Na jej tvari sa nahle objavi usmev a bezstarostne sa rozprava o zivote. Po zlozeni sluchadla sa obracia na Nikolu: "Nikola ideme na kavu?". "Pockaj sekundu", odpoveda Talian. Kasia ma Nikolu rada. Paci sa jej jeho muzske telo, jeho prirodzena elegancia a ironicky humor. Sama nevie, ci by sa do nej bol niekedy schopny zalubit. Asi je to bezpredmetne, kedze ma priatelku. Ich vztah je vsak urcite specificky. Ved to bola prave ona, ktora ho v nepritomnosti sefky uviedla do firmy. Bola to ona, ktorej srdce ako prve zaplesalo, ked ho zbadala ako caka na recepcii, kym sa ho niekto ujme. Ona ma nanho najvacsie pravo, keby mu nedajboze nieco nevyslo v sucasnom vztahu.

Na kavu chodia zasadne na druhu stranu stvrteho poschodia. Obaja su si vedomi, ze ta kava je odporna. Je to vsak unik. Unik od hrby papierov, zvuku tlaciarne, monotonnych zvukov klavesnice. Nikdy sa spolu nerozpravali celkom vazne. Udrzuju si lahkost humornej konverzacie
a navzajom sa podpichuju. Clovek by povedal, ze si nebudu mat co povedat. Napriek tomu si vyhovuju.

Je 9:15 a do prace prichadza Przemek. Dole pred firmou zaparkoval svoj hraskovy Matiz a vybera si svoju cipovu kartu. Prichadza do kancelarie. Usluznym pokyvom hlavy sa zdravi supervisorke a sada na svoje miesto. Cerven v jeho tvari prezradza mierny pospech. Zapina pocitac, pretiera si zaspane oci a svojim nie prave najprijemnejsim hlasom sa prihovara Ade: " Poslali uz vsetky zaznamy zo Slovenska?". " Przemku vidim to co ty, tak sa prosim pozri na mail". Przemek citi, ze Ade uz trocha lezie na nervy. Nevie si vsak pomoct. Rad veciam rozumie a vela sa pyta. Koncentrovane sa pozera na obrazovku. Obrucok na jeho ruke na chvilu oziari luc slnka. Przemek si este raz pretrie oci az mu vidno jeho krvave viecka. Ziadny zaznam neposlali, tak mozno neskor.

S usmevom sa vracia Kasia s Nikolom. Rychlym tempom akoby sutazili, kto je rychlejsi vtrhli dnu. Ich smiech sa nahle meni na vazne tvare. Ola sa prihovara Nikolovi po taliansky. Nik iny im nerozumie, a tak mozno tazko usudzovat predmet ich diskusie. Za chvilu sa vsak obratia ku svojim monitorom a Nikola berie do ruky sluchadlo. "Ciao, es Nikola de Krakovia", prihovara sa Talianovi, ktoreho fotku ma zobrazenu na monitore. Nasledne presuva krabice, kde hromadi svoje zaznamy a patra po nejakom vykaze. "Nikola". Prihovara sa mu supervisorka, ktoru kazdy vola Asia. "Pamatas si, ci sme uz vycistili ucet zavazkov voci Citibanku?", pyta sa ho v anglictine. Nikola vytahuje zaznam a kontroluje ho.

Cez okno vidno dym. Vyzera to akoby malo vsetko zhoriet do tla. Kudle dymu sa miesaju s modrastou oblohou a vidno letiet krdel havranov. Vchadza skupina auditorov. Ich zraky su koncentrovane na ulohu dna. Z ich ust nepocut pozdrav. Prvy vytahuje kluce a ostatni ho nasleduju do miestnosti bez denneho svetla. Kontrola dnes opat potrva do neskorych nocnych hodin. ..Oproti nim prichadza asi 60- rocny pan. Pred sebou tlaci vozik a usmieva sa na starsiu pani sediacu celkom vzadu. "Tak komu to dnes pripadlo?", pyta sa. Hrba posty caka na vsetkych, no len jeden to musi otvorit a vsetko opeciatkovat. Dnes vyslo na Paulinu. Je si toho vedoma a uz sa presuva k poste, pytajuc sa kde je peciatka s datumom. Najblizsiu polhodinu bude vsade pocut tlmeny zvuk peciatky...

3 komentáre:

Ales Solar povedal(a)...

taky pohlad na moju pracu...

Anonymný povedal(a)...

Κаvoѵar , kavovary espresso, kavovаrу delonghi, Delonghi kаvονагу, kavοvarу ԁelοnghi.
.. Predaj kávоvarov online na Korox.
sk zа najlеpšie ceny.

mу рage - kavovary, kavovary espresso, kavovary delonghi, espresso kavovar , Dolce Gusto kapsule ,
Here is my web blog :: kavovary, kavovary espresso, kavovary delonghi, espresso kavovar , Delonghi kavovary,

Anonymný povedal(a)...

Kalkulаcκy - kalkulacky νеdeckе,
kаlkulаcky s tlacou, Vгecκove kalkulacky .
.. za najlacnejsie ceny. Toνar skladom ѕ doruсenim ԁo
24 hod. pгe сеle Sloνensko.

My weblog: kalkulačka ,